fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Huvilakaupunginosa Eiran arvokkaat ja ihaillut jugendtalot

Helsingin Eira on arvostettu asuinalue, joka mielletään herkästi erittäin kalliiksi. Selvitimme Eiran viehättävyyden saloja, toteutuneita myyntiaikoja sekä neliöhintojen keskiarvoja.

Helsingin Eira edustaa jugendrakentamista. Helsinki lukeutuu Euroopan merkittävimpien jugendkaupunkien joukkoon. Jugend-henkinen arkkitehtuuri ihastuttaa yksityiskohdillaan ja Eiralaiset rakastavat sitä koko sydämestään. Vuonna 2016 brittiläinen The Guardian -lehti on nostanut Helsingin Euroopan parhaiden jugendkaupunkien joukkoon. Hieno saavutus! 

Eiran arkkitehtuurin rakentaminen sijoittuu samoihin aikoihin kuin yleisesti katsotaan Helsingin jugendrakentamisen sijoittuneen. Kulta-aikaa jugendrakentamiselle ovat olleet vuodet 1900–1910. Suurin osa Eiran huvilakaupunginosasta on rakennettu vuosina 1910–1914. Kaupunginosaan aiotuista paritaloista tuli pienkerrostaloja, koska kaavassa ei erikseen määritelty talotyyppejä tai niiden sijainteja. Talot on poikkeuksellisesti rakennettu tonttien keskiosaan. Kaavan keskeisen rungon muodostaa maaston korkeimmalla kohdalla soikiomainen, istutettu Engelin aukio, sen ympärillä eri tasoilla kaartuvat katulinjat sekä rantaan johtava puistokatu. Eiran kadut ovat mutkittelevia ja taskuparkkeejalta vaaditaan erityisiä taitoja, jotta kiesi sujahtaa paikalleen vaivatta.

Huvilakaupunginosan Eiran neliöhinnat | Neliöt Liikkuu LKVEiran pienkerrostalojen esikuvat ovat jugend-kauden arkkitehtuurissa, jonka muuttuminen monumentaaliseksi on havaittavissa kaupunginosan rakennuksissa. Eiran arkkitehtuuri on lähinnä nimekkäiden arkkitehtien ja rakennusmestareiden, kuten Harald Smedbergin, Selim A. Lindqvistin ja nuoremman polven arkkitehtien Jarl Eklundin ja Max Frelanderin suunnittelemaa. Sekä Eiran puisto että Engelin aukio ovat 1910-luvun merkittäviä kaupunkipuistoja, jotka on suunnitellut Svante Olsson. (Lähde: Museovirasto)

Alun alkaenkin arvokkaaksi alueeksi rakennettu Eira on pitänyt paikkaansa Helsingin kalleimpien asuinalueiden listalla pitkään, niin keskineliöhintojen puolesta kuin ainutlaatuisen tunnelmansa vuoksi. Keskimääräiset neliöhinnat elävät sen mukaan, minkälaisia asuntoja alueella kullakin ajankohdalla on myyty. Tilastokeskus mittaa toteutuneiden asuntokauppojen keskineliöhintoja säännnöllisesti. 

Helsingin ennätysmäiset neliöhinnat – kalleimmat asuinalueet

  1. 00130 Kaartinkaupunki
  2. 00140 Kaivopuisto – Ullanlinna 
  3. 00150 Eira – Hernesaari

Listattuna Helsingin kolme kalleinta asuinaluetta toteutuneiden neliöhintojen keskiarvon perusteella. Lähde: Tilastokeskus, mittauksen ajanjakso: Q3, 2019.

Myytävän asunnon hinta-arvioon vaikuttaa moni tekijä, eikä asunnon arvon määritys ole koskaan yksiselitteistä. Realistisen ja oikean hinta-arvion onnistuu parhaiten antamaan ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä. Kiinteistönvälittäjä antaa asunnon hinta-arvion aina kokemuksella, ottaen huomioon mm. asuinalueen luonteen sekä yhtiöön tehdyt ja suunnitteilla olevat remontit hyödyntäen toteutuenita kauppahintoja. On tärkeää ymmärtää asuntomarkkinoiden kokonaisuus, jotta osataan arvioida oikeanlainen ostajapotentiaali kohteelle.

Pelkät tilastolliset keskineliöhinnat eivät kuitenkaan kerro riittävästi asunnon hinta-arvion antamiseksi, sillä samalla asuinalueella tilastollisesti samankaltaiset asunnot voivat olla hyvinkin eri hintaisia, sillä asunnon hintaan vaikuttaa mm. asunnon sijainti alueella, pohjaratkaisu ja materiaalivalinnat, varustelu esimerkiksi keittiössä, näkymät asunnosta sekä ilmansuunta. 

Eiran arvokkaat neliöt

Eiran asuinalueen, postinumerolla 00150, neliöhinnat liikkuvat keskimäärin yli 8 500 eurossa per neliö. Viimeisen kymmenen vuoden ajan alueen hintakehitys on ollut jatkuvassa noususuhdanteessa, lukuun ottamatta vuosien 2014–2015 pientä notkahdusta. Korkea keskineliöhinta kertoo arvostetusta asuinalueesta, jolle on kysyntää. Keskineliöhintojen suhteen ei ole odotettavissa laskua.

Edellisen vuosituhannen alun jugend-rakentamisen seurauksena Eiran alueella sijaitsee tänä päivänä paljon arvoasuntoja. Arvoasunnot ovat aina uniikkeja ja upeita kokonaisuuksia, joita harvoin tulee vastaan samanlaisia. Vanhat arvotalot, jotka on rakennettu perinteisestä kaupunkikaavoituksesta poiketen keskelle tontteja, luovat alueelle tunnelmaa. 

Eiran asuntojen myyntiajat vaihtelevat

Eiran postinumerolla, 00150, toteutuneiden kauppojen myyntiajat vaihtelevat laajasti. Tarkastelimme toteutuneita kauppoja viimeisen kymmenen vuoden ajalta, vuosilta 2009–2019. Vain kourallinen kohteista on myyty alle viikossa ja keskimääräinen myyntiaika kodeille on ollut 78 vuorokautta. Toteutuneet myyntiajat antavat osviittaa ja raameja siitä, kuinka neliöt ovat liikkuneet Eirassa. Emme kuitenkaan voi sokeasti tuijottaa toteutuneita kauppoja, sillä jokainen asuntokauppa on yksittäinen tapaus, joka koostuu lukemattomista muuttujista.

Eiran kaltaisella arvoasuinalueella myyntiaika ei ole tärkein mittari, sillä uniikit kohteet odottavat oikeaa ostajaa maltillisesti. Arvoasunnon ostaminen on kuin täydellisen vintageaarteen etsimistä – kun oikea arvokohde kiinnittää täydellisen ostajan huomion, on se menoa.

Suunnitteletko kotisi myyntiä Eirasta? Ammattitaitoiset kiinteistönvälittäjämme laittavat neliöt liikkumaan ja hoitavat asunnon myynnin – arvokkaasti asenteella ja ammattitaidolla. 

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.