fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Varainsiirtovero maksetaan kiinteistön ja asunto-osakkeen kaupassa

Kun ostat asunto-osakkeen, omakotitalon tai vaikkapa kesämökin, verottaja nappaa osansa eli varainsiirtoveron asunto-osakkeen tai kiinteistön hinnasta. 

Uuden kodin etsiminen – ja varsinkin sellaisen löytäminen on ihanaa ja jännittävää. Kun unelmien koti on löytynyt alkaa tarkka eurojen pyörittely ja ynnääminen. Uudella kodilla on hintalappu ja sen lisäksi maksettavaksi tulevat vielä mahdolliset remonttikulut. Ja sitten on vielä se varainsiirtovero…

Mitä kaikkea oman kodin ostajan tarvitsee tietää varainsiirtoverosta? Me olemme koonneet tähän blogipostaukseen tarpeellista tietoa varainsiirtoverosta ja sen maksamisesta.

Mikä varainsiirtovero on?

Varainsiirtoveroa maksetaan valtiolle muun muassa kiinteistön ja asunto-osakkeen luovutuksesta, eli kun ostat itsellesi uuden kodin tai tontin maksat siitä verottajalle varainsiirtoveroa.

Kuinka paljon varainsiirtovero on?

Kiinteistöjen ja rakennusten varainsiirtovero on 4%
Tähän kuuluvat mm. tontit ja maa-alueet, sekä näillä sijaitsevat rakennukset, kuten omakotitalo ja kesämökki

Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtovero on 2%
Osakkeita ovat mm. kerrostalo- tai rivitalo-osake, liikehuoneisto, autopaikka, varasto, lomaosake ja venepaikka

Kiinteistönvälittäjä laskee varainsiirtoveron määrän valmiiksi ja vero maksetaan kaupantekotilaisuudessa. Verohallinnon sivuilta löytyy myös helppokäyttöinen laskuri veron määrän laskemiseen.

Huomioithan, että varainsiirtovero maksetaan velattomasta kauppahinnasta eli vero maksetaan myös mahdollisesta yhtiölainasta.

Alla on esimerkkejä varainsiirtoveron määrästä asunto-osakkeen ja kiinteistön kaupassa:

  • Pariskunta 1 ostaa yhdessä 400 000 euron kerrostalokaksion Töölöstä. Varainsiirtovero asunto-osakekaupassa on 2%, jolloin pariskunta maksaa töölöläiskaksiosta lisäksi varainsiirtoveroa yhteensä 8 000 euroa.
  • Pariskunta 2 ostaa yhdessä 400 000 euron omakotitalon Porvoosta. Kiinteistökaupoissa varainsiirtoveron osuus on 4%. Tämä tarkoittaa, että pariskunta maksaa vielä 16 000 euroa varainsiirtoveroa verottajalle.

Missä tapauksessa varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa?

Oletko ostamassa ensimmäistä omaa kotia? Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa ensiasunnosta, jos 

  • olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias
  • omistat kaupan jälkeen asunnosta puolet tai enemmän
  • ostat asunnon itsellesi vakituiseksi asunnoksi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta
  • jos et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 prosenttia tai enempää

Varainsiirtoveroa ei makseta myöskään asumisoikeusasunnosta. Jos kiinteistö tai asunto-osake on saatu saatu perinnöksi tai lahjaksi, varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa.

Miten varainsiirtovero maksetaan?

Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuivat marraskuun 2019 alussa. Marraskuun 2019 alusta alkaen varainsiirtoveron maksamisessa käytetään ostajan henkilökohtaista varainsiirtoveron viitenumeroa, jotta maksu kohdistuu oikein. Koska viitenumero on henkilökohtainen, samalla viitenumerolla ei voi maksaa useamman ostajan osuutta verosta.

Oman varainsiirtoveron viitenumeron saa selville OmaVero-palvelun kautta tai numeroa voi kysyä Verohallinnon puhelinpalvelusta. Henkilökohtainen viitenumero on aina sama eli jos sama ostaja ostaa myöhemmin toisen asunnon, käytetään varainsiirtoveron maksamisessa samaa viitenumeroa. 

Varainsiirtoveron maksaminen asunto-osakekaupoissa

Jos ostat asunnon kiinteistönvälittäjän kautta, varainsiirtovero maksetaan entiseen tapaan kaupantekotilaisuudessa ja välittäjä huolehtii varainsiirtoveroilmoituksen tekemisestä. Ennen kaupantekotilaisuutta kiinteistönvälittäjä pyytää ostajalta viitenumerot varainsiirtoveron maksua varten. Mikäli ostajia on useita, tarvitaan jokaisen ostajan viitenumerot. Myös kiinteistönvälittäjä voi selvittää viitenumeron asiakkaan puolesta Verohallinnon asiakaspalvelusta. Saadakseen viitenumeron kiinteistönvälittäjä tarvitsee asiakkaan henkilötunnuksen tai Y-tunnuksen.

Jos asuntokaupat hoidetaan ilman kiinteistönvälittäjää, ostaja huolehtii itse varainsiirtoveron maksamisesta OmaVero-palvelussa tai verkkopankissa käyttäen asiakaskohtaista viitettä. Verohallinnon uudet tilinumerot löytyvät OmaVero-palvelusta tai asiakaspalvelun puhelinnumerosta. Ilman kiinteistönvälittäjää tehdyissä kaupoissa ostajan on tehtävä myös varainsiirtoveroilmoitus itse. Ilmoitus tehdään OmaVerossa tai uudistuneella paperilomakkeella. Todistus varainsiirtoveron maksusta tulostetaan OmaVerosta tai jos ilmoitus on tehty paperilomakkeella, todistus lähetetään postitse. Todistus on esitettävä isännöitsijälle.

Varainsiirtoveron maksaminen kiinteistökaupoissa

Kiinteistökaupassa varainsiirtoveron maksamisesta huolehtii ostaja itse. Varainsiirtovero maksetaan Omaverossa tai pankkisiirrolla henkilökohtaista viitenumeroa käyttäen. Myös kiinteistökaupoissa jokaisen ostajan tulee maksaa erikseen oma osuutensa varainsiirtoverosta. 

Marraskuusta 2019 alkaen myös kiinteistön kaupasta on annettava varainsiirtoveroilmoitus. Ostaja tekee ilmoituksen itse joko OmaVerossa tai paperilomakkeella. Tieto varainsiirtoveron maksamisesta välittyy kirjaamista varten suoraan sähköisenä tiedonsiirtona Verohallinnolta Maanmittauslaitokselle kun vero on maksettu ja varainsiirtoveroilmoitus tehty.

Kiinteistönvälittäjä ohjeistaa ostajaa varainsiirtoveron maksamisessa, lainhuudon hakemisesta ja varainsiirtoveroilmoituksen tekemisessä. 

Onko kodin vaihtaminen sinulle ajankohtaista? Tutustu huippuvälittäjiimme ja me olemme apunasi jokaisella askeleella.

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.