fbpx

Ensiasunnon ostajan varainsiirtoveroetu poistuu – miksi loppuvuosi 2023 on täydellinen aika myydä asuntosi

Yhteistyössä asunnollehinta.fi

Hallitus esittää veroedun poistoa

Hallitus esittää ensiasunnon ostajien varainsiirtoveroedun poistamista, mikä tarkoittaa, että loppuvuodesta nähtäneen suuri piikki ensiasunnon ostajien keskuudessa.

Valtiovarainministeriö toteaa tiedotteessaan sanatarkasti seuraavaa: “Hallitus esittää varainsiirtoverokantojen alentamista kiinteistöjen, asunto-osakkeiden ja muiden arvopapereiden osalta. Lisäksi hallitus esittää ensiasuntojen verovapauden poistamista. Tavoitteena on parantaa asuntomarkkinoiden toimivuutta vähentämällä varainsiirtoveron vaikutusta muuttamiseen ja tehdä kiinteistövarallisuuden luovutuksen varainsiirtoverotuksesta neutraalimpaa. Toimenpiteellä pyritään myös helpottamaan rakennusalan heikentynyttä suhdannetilannetta.”

Suuria piikkejä lainahakemuksissa

Kauppalehti kertoo niin ikään seuraavaa: “Ensiasunnon ostajien rynnistys näkyy pankeissa: Hakemusmäärä yli kaksinkertaistunut.”

Helsingin Sanomat kertoo 17.10.2023 seuraavaa: ”Ensiasunnon ostajien asuntolainahakemusten määrä on tällä viikolla noussut merkittävästi, kun ensiasunnon ostajat haluavat ehtiä hyödyntämään veroedun”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala tiedotteessa. ”Moni asuntosäästäjä on seurannut asuntomarkkinaa sivusta, mutta nyt varainsiirtoverotukseen tuleva kiristys vaikuttaa saaneen kysyntää liikkeelle.”

300.000 euron asunnossa 6.000 euron säästö

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka paljon, mutta jokainen saa varmasti tästä kiinni, mitä tämä tarkoittaa ensiasunnon ostajien näkökulmasta: kun ensiasunnon ostaja tekee asuntokaupat tänä vuonna, hän säästää varainsiirtoveron asuntokaupassa. Esimerkiksi 300.000 euron asunnon kohdalla tämä tarkoittaa 6.000 euron säästön.

Neliöt Liikkuu odottaa merkittävää piikkiä asuntokauppaan loppuvuodesta suhteutettuna kuluneen vuoden kauppamääriin.

Yleisen varainsiirtoverokannan laskun vaikutus

Myös yleinen asunto-osakkeiden varainsiirtovero lasketaan 2,0 %:sta 0,5 %-yksiköllä 1,5 %:iin. Muutos tulee voimaan takautuvasti eli tänään tehty kauppa tapahtuu 1,5 %:n verokannan mukaan. Mikäli muutos ei tulisi takautuvasti, se tarkoittaisi, että asuntokauppaa kannattaisi pitkittää vuodenvaihteen yli. Myös yleinen verokannan lasku varmasti auttaa asuntokaupan käynnistämiseksi. Vastaava muutos tapahtuu myös kiinteistön kaupassa 4,0 %:sta 3,0 %:iin.

Lopuksi

Neliöt Liikkuulla uskomme, että markkinasta on mahdollisuus jäädä kyydistä, mikäli tässä markkinassa jää odottamaan asunnon myyntiä, sillä verovapaus poistuu vuodenvaihteessa. Nyt ei siis ole oikea aika odottaa asunnon myyntiin laittoa vaan kannattanee toimia heti.

Ota meihin yhteyttä, niin myydään yhdessä asuntosi parhaaseen mahdolliseen markkinahintaan.

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.