fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Asuntomarkkinassa on nähtävissä positiivisia merkkejä kesää kohti

Kuten tiedämme, asuntomarkkina on ollut hetken alavireinen, mutta positiivista virettä on näköpiirissä. Keräsimme tähän artikkeliin joitain positiivisia uutisia asuntokaupasta. Uutiset ovat linjassa Neliöt Liikkuun asiantuntijoiden kanssa – valoa on näköpiirissä ja seuraavassa kerromme, miksi.

Yle uutisoi, että näytöillä käy taas ihmisiä. Jotta asunnon voi ostaa, on näytöllä pakko käydä. Mutkat suoriksi vedettyinä näytöillä käynti tarkoittaa, että asuntokauppa vilkastuu yli ajan. Mikäli näytöt olisivat täysin tyhjiä, olisi tilanne heikko. Näytöillä kuitenkin käy väkeä.

Samaisessa uutisessa kerrotaan niin ikään, että lainahakemuksia tulee tasaisesti. Lainahakemukset eivät vielä käänny asuntokaupoiksi, mutta lainahakemuksia kovin harva tekee huvikseen, joten tämä on ehdottoman positiivinen signaali asuntomarkkinan kehityksestä kesää kohti. Mikäli lainahakemuksia ei jätettäisi, tilanne olisi varmasti synkkä, mutta lainahakemuksia kuitenkin jätetään, mikä on ehdottoman positiivinen merkki asuntokaupan tilasta tällä hetkellä.

Ylen uutisessa kerrotaan myös, että joissain kaupungeissa, kuten esimerkiksi Kuopiossa, asuntokauppojen määrä vanhoissa asunnoissa on nousussa 18 % vuoden takaiseen verrattuna.

Kaikki kyseiseen uutiseen haastatellut asiantuntijat odottavat niin ikään korkojen laskevan. Korkojen lasku tarkoittaa piristynyttä asuntokauppaa. Korkojen laskun todennäköisyyden voi myös todeta siitä, että pankit tarjoavat kiinteää korkoa edullisemmin kuin vaihtuvakorkoista lainaa. Koronlasku on siis kaiken todennäköisyyden mukaan luvassa, mutta tarkka aika ja määrä ei ole vielä toistaiseksi tiedossa.

Niin ikään Hypo ennakoi piristystä asuntokaupassa vuoden 2024 loppuvuoteen ja ensi vuodelle povataan noin 4 prosentin hintojen nousua pääkaupunkiseudulle. “Hintojen käänteen arvioidaan ajoittuvan loppuvuoteen. Katsauksessa todetaan, että kuluttajien luottamus vahvistuu joka tapauksessa vasta korkojen laskun myötä.”

Positiivisia nostoja asuntokaupassa on nähtävissä myös Sipoossa että loma-asuntokaupassa yleisesti.

Markkina tulee paranemaan, mutta huippuvuosien hintojen ylityksiä saamme todennäköisesti odottaa vielä jonkin aikaa, sillä palkkojen nousu ei ole pysynyt inflaation/korkotason matkassa. Ennen kaikkea, jos (ja kun) korkotaso laskee riittävän alhaiselle tasolle, voidaan uusia hinnannousuja odottaa. Korkojen laskun odotetaan kuitenkin yleisesti olevan maltillista.

Ota meihin yhteyttä, niin myydään yhdessä asuntosi parhaaseen mahdolliseen markkinahintaan.

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.