fbpx

9 yleisintä virhettä asuntokaupoilla

Olemme solmineet lukuisia asuntokauppoja, ja nähneet lähes yhtä paljon tilanteita, joissa kauppa jäi toteutumatta. Olemme koonneet tähän blogikirjoitukseen yleisimmät asuntokaupan virheet, jotta sinä olisit valmis asunnon ostoon, kun unelmiesi koti tulee vastaan.

1. Rahoitus puuttuu ja vanha koti on myymättä

Kun uuden asunnon ostaminen on ajankohtaista, hoida ensimmäisenä asunnon rahoitus kuntoon. Kilpailuta laina, hoida lainalupaus ja pyydä tarvittaessa apua välittäjältä. Hyvistä asunnoista on aina kysyntää ja ostajaehdokkaita on välillä jonoksi asti. Tällaisessa tilanteessa ehdolliset ostotarjoukset ovat lähes aina huonommalla sijalla suoraan käteiskauppaan verrattuna. Kiinteistönvälityksen ammattilainen osaa auttaa sinua asunnonvaihtoon liittyvissä asioissa ja suunnitella kanssasi askelmerkit, miten oman asunnon myynnin suhteen kannattaa menetellä.

2. Katsot asuntoja, jotka ylittävät budjettisi

Jos asunnon pyyntihinta on 200 000 euroa ja sinulla on rahoitus 150 000 euron hintaiseen asuntoon, ei kannata kiusata itseään ja kiinteistönvälittäjää sopimalla näyttöä asuntoon, joka ylittää budjetin reippaasti. Asuntomarkkinoilla on harvoin alennusmyyntejä tai lottovoittoja, sillä ammattitaitoinen välittäjä osaa hinnoitella kohteet oikein. Suositulla alueella olevat asunnot myydään usein jopa yli pyyntihinnan, jos useampi ostaja kilpailee samasta asunnosta. Unelmia saa, ja pitääkin olla, mutta jos jokainen kiinnostava asunto menee sivu suun liian korkean hinnan vuoksi, kannattaa hakukriteereitä tarkistaa vastaamaan paremmin omaa budjettia.

3. Odotat ensiesittelyyn

Tiesitkö, että usein oikein hinnoitellut kohteet, joilla on paljon kysyntää, myydään ennen ensiesittelyä? Kun sopiva asunto tulee vastaan, ei siis kannata aikailla, vaan kysyä välittäjältä, pääsisitkö katsomaan asuntoa jo ennen ensiesittelyä. Kun pääset katsomaan asuntoa ennen muita, pääset tekemään tarjouksen asunnosta nopeasti, tai ainakin sinulle jää enemmän aikaa ostopäätöksen miettimiseen.

4. Keskityt liikaa yksityiskohtiin

Joskus asunnon sisustusratkaisut voivat karkottaa ostajan, vaikka asunto vastaisi muuten ostajan tarpeita koon, hinnan, sijainnin ja huonemäärän osalta. Pienellä rahalla ja vaivalla voi muuttaa asunnon ilmettä valtavasti esimerkiksi maalaamalla seiniä tai vaihtamalla lattian tai keittiön kaapit. Jos asunto miellyttää muuten, älä tuijota epäolennaisia yksityiskohtia, vaan keskity asunnon potentiaaliin.

5. Tunteet vievät tarjousneuvotteluissa

Oman kodin ostamisessa on aina tunnetta mukana. Tunnepuoli on kuitenkin syytä laittaa sivuun siinä vaiheessa, kun on aika tehdä unelmien asunnosta tarjous. Kun olet tekemässä tarjouksen asunnosta, tiedät oman budjettisi ja asunnon hintapyynnön. Välittäjän kanssa käyty keskustelu voi antaa sinulle lisätietoa siitä, millä hinnalla saat uuden kodin itsellesi. Jos uusi koti istuu budjettiisi ja kohde kiinnostaa myös muita ostajia, kannattaa tehdä heti alkuun hyvä tarjous. Jos kohde on ollut kauan myynnissä, voi olla luontevaa tehdä kohteesta tarjous, joka on reilusti alle pyyntihinnan. Reilusti alle pyyntihinnan tehty tarjous voi kuumentaa myyjän tunteet ja myyjä voi vastata sinulle samalla mitalla vastatarjouksen muodossa. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä tuo suuren lisäarvon neuvottelutilanteisiin ja löytää lähes aina molempia osapuolia miellyttävän ratkaisun, vaikka tunteet olisivat jossain vaiheessa hieman kuohahtaneetkin.

6. Kuuntelet liikaa muiden mielipiteitä

Olet löytänyt unelmien asunnon, joka on juuri sellainen, josta olet haaveillut. Täydellistä! Pyydät vielä ystävän tai vanhempasi katsomaan asuntoa ja auttamaan sinua ison päätöksen teossa. Sitten läheisesi löytääkin asunnosta liudan asioita, jotka ovat hänen mielestään liian pientä, liian isoa tai muuten vääränlaista. Elämän isoihin päätöksiin voi tarvita jonkun rohkaisemaan ja auttamaan. Esimerkiksi taloyhtiön papereiden lukemisessa apu kannattaa, erityisesti silloin, jos asunnon ostoon liittyvät asiat ja käsitteet ovat ennestään vieraita. Asuntokaupoilla kannattaa kuitenkin aina muistaa, että olet ostamassa kotia itsellesi ja sinulla on todennäköisesti erilaiset haaveet ja tarpeet asumisen suhteen kuin vanhemmillasi. 

7. Et osaa luopua lempisohvastasi

Löydät asunnon, joka on kaikin puolin sellainen, mitä olet pitkään etsinyt: huonemäärä, hinta, sijainti, jopa näkymät ovat kohdallaan. Mutta – lempisohvasi ei mahdu olohuoneeseen. Asuntokaupoilla on tärkeää osata erottaa olennaiset asiat epäolennaisista, sillä uusia sohvia saa kaupasta tai Torista, mutta samanlaisen asunnon etsiminen voi olla vaikeampaa.

8. Taloyhtiön kiinnitykset ja lainat pelottavat

Taloyhtiön kiinnityksiä tai suurta lainamäärää ei kannata pelästyä. Taloyhtiöllä voi olla suuri määrä kiinnityksiä, joka ei ole sama asia kuin laina. Jos puolestaan taloyhtiöön on tehty lähiaikoina suuria remontteja, taloyhtiön papereissa näkyvä lainamäärä voi hirvittää. Esimerkiksi suuren taloyhtiön putkiremonttia varten on voitu ottaa usean miljoonan euron laina. Jos taloyhtiöllä on paljon lainaa, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että yhtiö olisi huonossa kunnossa. Tutkimalla taloyhtiön papereita selviää nopeasti, mitä remontteja on tehty, paljon lainaa on ja kohdistuuko lainaosuus kyseiseen asuntoon, vai onko lainaosuus maksettu jo pois. Jos joku asia taloyhtiön taloudessa mietityttää, kysy rohkeasti asiasta kiinteistönvälittäjältä.

9. Et ole kiinnostunut kiinteistön kuntotarkastuksesta

Kiinteistökaupan ehtona on usein kuntotarkastus, joka palvelee kaupan molempia osapuolia. Kokenut välittäjä osaa neuvoa kuntotarkastuksen ammattilaisen valinnassa ja tarjota useamman vaihtoehdon, joiden joukosta asiakas valitsee itselleen sopivimman. Kuntotarkastukseen voivat osallistua sekä ostaja, että myyjä ja kuntotarkastuksen tarkoituksena on ennaltaehkäistä ongelmia ja kartoittaa mahdollisia rakenne- tai käyttövirheitä. Kuntotarkastuksesta kannattaa ottaa irti kaikki hyöty ja kysyä talotekniikasta, kiinteistön ylläpidosta tai tulevista huoltotoimista. Myös myyjältä saa kuntotarkastuksen yhteydessä korvaamatonta tietoa talon huoltoon ja ylläpitoon liittyen.

Etsitkö uutta kotia?

Tutustu välittäjiimme ja myynnissä oleviin kohteisiimme!

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.