fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Minkälainen on hyvä sijoitusasunto?

Asiakkaamme kysyvät meiltä usein, minkälainen olisi hyvä sijoitusasunto. Lähtökohtaisesti neuvomme aina, että kannattaa ostaa mahdollisimman pieni asunto. Tässä blogikirjoituksessa perustelemme, miksi pienen asunnon ostaminen sijoitukseen kannattaa.

Pienemmässä asunnossa on pienemmät kulut

Jos voi valita samalta alueelta kahden täysin samanlaisen kaksion väliltä, joista toinen on 44 neliötä ja toinen 54 neliötä, sijoittajan kannattaa aina valita pienempi asunto. Tämä johtuu siitä, että asunnon hoitovastike lasketaan neliöiden mukaan. Jos hoitovastike on esimerkiksi 4 € / neliö, pienemmässä kaksiossa vastike olisi 176 € kuukaudessa ja isommassa 216 €. Pienempi kaksio on siis hoitovastikkeen osalta 40 € edullisempi joka kuukausi.

Hoitovastikkeen lisäksi myös taloyhtiön remontit jyvitetään aina neliöiden mukaan. Esimerkiksi linjasaneeraus eli tutummin putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla yleensä 1000 € / neliö. Tällöin aiemman esimerkin mukaisesti isomman asunnon omistaja maksaisi putkiremontista 54 000 €, kun taas pienemmän asunnon omistaja selviäisi remontista 44 000 €:lla.

Voiko sijoitusasunto olla liian pieni?

Asunnon sijainti vaikuttaa merkittävästi siihen, minkä kokoiselle sijoitusasunnolle on kysyntää. Esimerkiksi haja-asutusalueella ei ole kysyntää 14 neliön asunnolle, kun taas Helsingin keskustassa on. Alueen tunteminen on siis merkittävässä osassa asuntosijoittamisessa.

Isommasta asunnosta ei välttämättä saa suurempaa vuokraa

Törmäämme usein luuloon, että isommista asunnoista saisi automaattisesti parempaa vuokraa. Tämä ei pidä aina paikkaansa, sillä vuokralaiset vuokraavat huoneita, eivät neliöitä. Myös asunnon kunnolla on eroa, jolloin pienemmästä, parempikuntoisesta asunnosta voi saada parempaa vuokraa kuin isommasta, joka ei ole yhtä hyvässä kunnossa. Esimerkin saman kuntoisissa 44 neliön ja 54 neliön kaksioissa vuokrat ovat hyvin lähellä toisiaan. Ero voi olla muutamia kymppejä.

Neliöt nostavat asunnon myyntihintaa ja vähentävät tuottoa

Viimeinen, ja ehkä merkittävin syy, miksi suosittelemme pienemmän kaksion ostamista sijoitusasunnoksi, on ehdottomasti asuntojen neliöhinnat. Pääkaupunkiseudulla asuntosijoittamiseen sopivalla alueella asuntojen neliöhinnat voivat olla 3500-4000 €:n luokkaa. Jos ostat 44-neliöisen kaksion 3500 €:n neliöhinnalla, asunnon velattomaksi hinnaksi tulee 154 000 €. Vastaavan 54-neliöiden kaksion myyntihinta olisi samalla neliöhinnalla 189 000 €. Isomman asunnon hinta on 35 000 euroa enemmän ja suuremmasta asunnosta voi vuokramarkkinoilla saada 30 € enemmän vuokraa kuukaudessa pienempään asuntoon verrattuna. Kun nämä luvut syöttää asuntosijoittajan vuokratuottolaskuriin, on isomman asunnon tuotto selvästi pienempi kuin pienemmän asunnon.

Etsitkö sijoitusasuntoa? Tutustu myytäviin kohteisiin ja ota yhteyttä välittäjiimme.

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.