Hyvät kulkuyhteydet nostavat asunnon arvoa
Kävely, yksityisautoilu, raideliikenne, bussilinjat vai pyöräily? Hyvät kulkuyhteydet vaikuttavat jokapäiväiseen arkeen, ja siksi myös asuntosi arvoon.
Hyvät kulkuyhteydet mahdollistavat vaivattoman tavan liikkua paikasta toiseen ja tuovat palvelut lähelle. Kulkuyhteyksillä on kuitenkin myös eroja. Metro on monen mielestä vaivattomampi tapa liikkua kuin bussi ja moni toivoo, että kulkuneuvon vaihtoja tulisi mahdollisimman vähän. Mitä nopeampi ja vaivattomampi kulkuyhteys on, sitä parempi. Tähän blogikirjoitukseen olemme koonneet näkökulmia, miten kulkuyhteydet vaikuttavat asunnon arvoon ja vuokraan.
Mitä paremmat kulkuyhteydet, sitä suurempi vaikutus asunnon hintaan
Mitä useampi kulkuyhteys on kunnossa, sitä enemmän sillä on vaikutusta asuntosi arvoon, kiteyttää välittäjämme Tuomas Kukko. Mitä hyvillä kulkuyhteyksillä sitten tarkoitetaan, riippuu tietysti paljon potentiaalisesta asunnon ostajasta tai vuokralaisesta, sillä autoilijan, joukkoliikenteen käyttäjän ja pyöräilijän vinkkelistä hyvät kulkuyhteydet tarkoittavat eri asioita.
Raideliikenne on julkisen liikenteen varmin valttikortti, sillä liikenneruuhkat eivät vaikuta raideliikenteeseen, eikä raidelinjoja noin vain lakkauteta. Monet asuinalueiden palvelut ovatkin keskittyneet raideliikenteen varteen asioinnin helppouden ja pysyvyyden takia. Pääkaupunkiseudulla raideliikenteeseen panostetaan tulevaisuudessakin valtavasti, kuten Länsimetro– ja Raide-Jokeri-hankkeet todistavat.
Raideliikenteen lisäksi myös bussit parantavat asuinalueiden kulkuyhteyksiä. Erityisesti hieman väljemmin asutuilla alueilla bussiyhteydet mahdollistavat kulkemisen eri puolille kaupunkia.
Autoilijoille ruuhkien välttäminen, helppo pysäköinti, pysäköintipaikkojen määrä ja jouheva pääsy suuremmille väylille vapauttavat rutkasti lisäaikaa arkeen. Sähköautojen määrä jatkaa kasvuaan ja kodin lähellä oleva latausmahdollisuus on yhä useammalle asunnon ostamisen ehto.
Myös polkupyöräilijöiden määrä on kovassa kasvussa ja sähköpyörien kysyntä nousee vauhdilla. Monet ajavat pitkiäkin työ- ja vapaa-ajan matkoja pyörällä ja hyödyntävät pyöräteiden lisäksi myös metsäreittejä. Pyöräilijälle hyvä kulkuyhteys voikin tarkoittaa lähellä sijaitsevien valtaväylän sijaan hyvin hoidettua pyöräreittiä.
Erilaisten kulkuneuvojen lisäksi moni asunnon ostaja tai vuokra-asuntoa etsivä arvostaa sitä, että palvelut ja liikenneyhteydet ovat kävelymatkan päässä, jolloin kotoa pääsee liikkumaan nopeasti kävellen esimerkiksi töihin tai harrastuksiin.
Monipuolinen kulkuyhteyksien verkosto palvelee siis monenlaisia asukkaita. Ja kun potentiaalisia asunnon ostajia tai vuokralaisia on paljon, tämä näkyy asunnon myyntihinnan tai vuokran nousussa.
Asunnon sijainti on usein tärkein kriteeri uuden kodin etsinnässä
Vuokravälittäjämme Tiia Rothsten ja Saara Kokko komppaavat, että vuokra-asunnon hakijoita on selkeästi enemmän kohteissa, joista on hyvät kulkuyhteydet, verrattuna vastaavaan asuntoon, jossa liikkuminen kodin ulkopuolelle on hankalampaa. Moni uutta kotia etsivä vertaileekin mieluummin liikkumiseen käytettyä aikaa kilometrien sijaan. Vaikka asunto sijaitsisi hieman kauempana keskustasta, mutta asunnon vieressä on esimerkiksi metropysäkki, liikkumiseen käytetty aika pysyy hyvien kulkuyhteyksien takia silti lyhyenä.
Vaikka kulkuyhteydet eivät olisikaan parhaasta päästä, Rothsten ja Kokko vakuuttavat, että jokaiselle asunnolle löytyy ostaja tai vuokralainen. Jos kulkuyhteydet ovat rajalliset, asiakaskunta on tällöin pienempi, sillä se rajautuu pääasiassa autollisiin ihmisiin.
Rothstenin ja Kokon mukaan monelle uutta kotia etsivälle asunnon sijainti on tärkein kriteeri. Ihmiset arvostavat sujuvaa arkea ja vaivaton liikkuminen on osa sitä. Sijainnin jälkeen toisella sijalla on asunnon kunto, sillä moni on valmis tekemään pintaremonttia asuntoon, kunhan vain asunnon sijainti on hyvä. Etenkin pääkaupunkiseudulla asunnon koko ei välttämättä ole asuntomarkkinoilla ratkaiseva tekijä, sillä ihmiset arvostavat tehokkaita neliöitä.
Metroyhteys vaikuttaa usein positiivisesti asuntojen hintakehitykseen
Metrolinjat nopeuttavat liikkumista merkittävästi. Metroyhteyden myötä pitkäkin työmatka esimerkiksi Itä-Helsingistä Espooseen taittuu nopeasti. Liikenneyhteyksien parantaminen vaikuttaa usein positiivisesti asuntojen hintakehitykseen. Toisaalta, vaikutus hintoihin ei ole niin suuri, jos liikenneyhteydet ovat jo lähtökohtaisesti olleet hyvällä tasolla.
Ylen artikkeli parin vuoden takaa kuvaa Länsimetron vaikutusta alueen asuntojen hintoihin ja asuntojen hinnat ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta nousseet Länsimetron vaikutusalueella huomattavasti. Kehärata puolestaan ei ole tuonut alueen asuntojen hintoihin vastaavanlaista nousua. Jos kulkuyhteydet asuinalueella ovat olleet jo ennestään hyvät, ei uusi kulkuyhteys välttämättä suoraan nosta alueen neliöhintaa, mutta asuntojen kiinnostavuutta se toki voi lisätä.
Artikkelissa tuodaan esille myös tärkeä seikka: pelkkä raideyhteys asuinalueelle ei tee alueesta automaattisesti vetovoimaista ja nosta alueen asuntojen hintoja, vaan raideyhteyden lisäksi tarvitaan muita tekijöitä, jotka houkuttelevat asukkaita alueelle. Myös se, kuinka lähellä metropysäkki on asuntoa, vaikuttaa oleellisesti siihen, nostaako raideyhteys asunnon hintaa vai ei. Metropysäkin sijaitseminen asuinalueella ei paranna yksittäisen asunnon osalta kulkuyhteyksiä, jos metrolle on asunnolta pitkä matka.