fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Mitkä asiat vaikuttavat asunnon arvoon nyt ja tulevaisuudessa?

Asuntosijoittaminen on turvallinen sijoitusmuoto, mutta asuntoa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin, jotka vaikuttavat asunnon arvoon.

Moni asiakkaamme pohtii, kannattaako asuntosijoittaminen. Vastaamme lähes poikkeuksetta, että kannattaa, sillä asunnon omistaminen on melko turvallinen sijoitusmuoto. Asuntoja myös tarvitaan aina, sillä asumisen tarve ei poistu, vaikka suhdanteet vaihtelevatkin. Kaikki myytävänä olevat asunnot eivät kuitenkaan ole välttämättä järkiostoksia. Tässä postauksessa kerromme, mitkä asiat vaikuttavat asunnon arvoon nyt ja tulevaisuudessa.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin, kun olet ostamassa asuntoa

Asunnon hintaan vaikuttavat alueen sijainti ja sen kehitys, asunnon pohjaratkaisu, hoitovastikkeen määrä, asunnon näkymät, talon ikäluokka, sekä taloyhtiön tilanne ja kunto. Jos asunnossa on jotain poikkeuksellista, jota muissa asunnoissa ei välttämättä ole, se voi myös lisätä asunnon kysyntää ja arvoa.

Jos taloyhtiöllä on oma tontti, on se tietenkin myös myyntivaltti, mutta jos samanlaisen, vuokratontilla sijaitsevan asunnon saa edullisemmin, ei sekään ole missään nimessä huono ostos. Maanvuokraussopimuksen päättymisajankohta ja muut ehdot kannattaa kuitenkin tarkistaa, sillä maanvuokraussopimuksen uusiminen voi nostaa hoitovastiketta huomattavasti.

Uudiskohteet nostavat myös vanhempien asuntojen hintoja

Tärkein asunnon hintakehitykseen vaikuttava tekijä on asunnon sijainti. Jos alueen kysyntä on ollut viimeisten vuosien aikana negatiivinen, eikä alueelle ole suunnitteilla esimerkiksi uusia palveluita, kysyntä alueella ei todennäköisesti nouse räjähdysmäisesti seuraavien vuosienkaan aikana. Jos asunnon arvon haluaa säilyvän, kannattaa tutustua alueen palveluihin ja kysyntään. Haluavatko ihmiset muuttaa alueelle nyt ja tulevaisuudessa? Onko alueelle tulossa merkittäviä uudistuksia, esimerkiksi uusia liikenneyhteyksiä tai muita palveluita?

Alueella tapahtuvat muutokset ja uudistuotannot heijastuvat monesti alueen kysyntään ja sitä kautta alueen hintakehitykseen. Uudiskohteiden neliöhinta voi olla 30-50 % korkeampi kuin saman alueen vanhemmissa taloyhtiöissä. Jos alueelle on esimerkiksi tulossa useita uusia kerrostaloja, niiden korkeammat neliöhinnat nostavat ajan mittaan myös vanhojen asuntojen hintoja.

Vaikuttavatko isot remontit asunnon arvoon?

Putkiremontti tai muut isommat remontit eivät suoranaisesti vaikuta asunnon arvoon, sillä jokaisessa taloyhtiössä isot remontit ovat jossain vaiheessa edessä. Jos olet ostamassa asuntoa, johon on tulossa putkiremontti tai muu suurempi remontti ja remontin kustannus on huomioitu asunnon hintapyynnissä, kyseessä on hyvä ostos. Moni voi karttaa putkiremonttikohteita, sillä suuri remontti vaikuttaa hetkellisesti, mutta oleellisesti, asumiseen. Jos asunnosta kiinnostuneita on vähän, asunnon voi saada edullisesti.

Putkiremontti kannattaa nähdä myös mahdollisuutena ja investointina, sillä putkiremontin yhteydessä voi valita itselleen mieluisat pintamateriaalit ja kalusteet tai remontoida asuntoa muutenkin. Putkiremontin yhteydessä voi olla myös helpompaa ja edullisempaa muuttaa asunnon pohjaratkaisua, kuten esimerkiksi siirtää keittiötä tai laajentaa kylpyhuonetta.

Kiinnitä huomio taloyhtiön kuntoon

Vaikka asunto olisi mielestäsi täydellinen puitteiden ja pyydetyn hinnan puolesta, kannattaa taloyhtiön taloudellinen tila selvittää huolellisesti, jotta vältytään mahdollisilta yllätyksiltä. Jos asunnossa on poikkeuksellisen suuri hoitovastike alueen keskiarvoon verrattavissa, sen pitäisi näkyä asunnon hinnassa. Korkea vastike voi myös myöhemmin vaikuttaa asunnon kysyntään.

Etsitkö uutta kotia?

Tutustu välittäjiimme ja myynnissä oleviin kohteisiimme!

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.