Mitkä asiat vaikuttavat vuokraan?
Neliöt Liikkuu -perheen uudet vuokravälittäjät Tiia Rothsten ja Saara Kokko kokosivat 10 kohdan listan, mitkä asiat vaikuttavat vuokran määrään.
Kerroimme aikaisemmassa blogipostauksessa syitä, miten ja miksi vuokra-asunto kannattaa hinnoitella oikein. Tässä kirjoituksessa paneudumme tarkemmin, mitkä tekijät vaikuttavat vuokraan.
1. Ihmiset vuokraavat huoneita, eivät neliöitä
Toisin kuin asuntokaupassa, asunnon vuokrauksessa vuokran määrä ei ole suoraan suhteessa neliöiden määrään. Vuokralaisen perheen koosta riippuu, etsitäänkö yhden makuuhuoneen asuntoa, vai tarvitaanko lisäksi esimerkiksi lastenhuone tai työhuone, jotta arki kotona olisi mahdollisimman sujuvaa. Usein tehokkaat neliöt useammalla huoneella palvelevat paremmin vuokra-asukasta kuin yksi suuri tila. Varsinkin kantakaupungissa panostetaan selkeästi enemmän tehokkaisiin neliöihin kuin maakunnissa. Toki poikkeuksiakin löytyy ja asumisen trendit vaihtelevat aluekohtaisesti.
2. Asunnon koko ja huoneiden määrä vaikuttavat vuokraan
Vaikka juuri väitimmekin, että ihmiset vuokraavat neliöiden sijaan huoneita, on totta kai asunnon koolla merkitystä paitsi asumismukavuuteen, myös vuokran määrään. 80-neliöisestä kolmiosta saa vuokraa enemmän kuin 60-neliöisestä, mutta kaikki vuokralaiset eivät ole valmiita maksamaan ylimääräisistä neliöistä, jos kompaktimpi asunto on tarjolla.
3. Sijainnilla on suuri merkitys
Vuokrattavan asunnon sijainti vaikuttaa vuokran määrään oleellisesti. Sijainnilla tarkoitamme sekä asunnon postinumeroa, kuin myös asunnon sijaintia taloyhtiössä. Kattohuoneistolla ja takapihan roskakatoksen näkymillä varustetut asunnot voivat olla eri hintaisia, vaikka ne sijaitsisivat samassa taloyhtiössä. Postimerkin kokoisen huoneiston vuokra ydinkeskustassa voi tuntua huimalta, jos vertaa kauempana keskustasta sijaitseviin huoneistoihin. Vuokralaiset tekevätkin valintoja sen pohjalta, mihin ovat valmiita panostamaan: asumismukavuuteen, hyviin kulkuyhteyksiin vai lyhyen kävelymatkan päässä sijaitseviin palveluihin.
4. Alueen yleinen vuokrataso antaa suuntaa
Millä hinnalla naapurista on vuokrattu asunto? Alueen yleinen hintataso antaa hyvän suunnan vuokran määrästä, mutta vuokran määrään vaikuttavat myös muut seikat, kuten asunnon ominaisuudet, kunto ja varustetaso.
5. Samantyyppisten asuntojen vuokratason vertailu kannattaa
Vuokravertailua kannattaa tehdä samantyyppisten asuntojen välillä, vaikka ne sijaitsisivatkin eri puolella kaupunkia. Esimerkiksi 50-luvun kerrostalokaksiot ovat keskenään pohjaratkaisultaan hyvin samankaltaisia sijainnista riippumatta.
6. Kesä on vuokrauksen sesonkiaikaa
Kesä, ja erityisesti loppukesä ja alkusyksy, ovat vuokrauksen parasta sesonkiaikaa, kun opiskelijat etsivät asuntoja. Myös monelle muulle syksy voi olla aktiivista ja muutoksenhaluista aikaa, jolloin uuden asunnon etsintä voi tulla ajankohtaiseksi. Loppuvuodesta vuokramarkkinat hieman hiljenevät ja marras-joulukuussa ihmisten ajatukset ovat jo joulussa. Joulun jälkeisinä välipäivinä puolestaan vuokra-asuntojen hakijoita on mukavasti liikkeellä. Vuoden alusta vuokramarkkinat heräilevät ja markkina vilkastuu, mitä lähemmäs kesää mennään.
Lähtökohtaisesti vuokra-asuntojen hakijoita on liikkeellä ympäri vuoden, sillä asumisen tarve ei poistu mihinkään ja ihmisten elämäntilanteet muuttuvat jatkuvasti vuodenajasta riippumatta. Kaupungistumisen myötä varsinkin pääkaupunkiseudulle virtaa taukoamatta valtava määrä ihmisiä. Kun kantakaupungin asuntojen hinnat ovat huipussaan, monelle uuden kodin etsijälle selkeä, ja usein myös taloudellisesti ainoa ratkaisu on muuttaa vuokralle.
7. Käytännöllinen pohjaratkaisu on valttia vuokramarkkinoilla
Asunnon ominaisuudet vaikuttavat myös vuokran määrään. Nykypäivänä ihmiset etsivät asuntoa, joka on pohjaratkaisultaan selkeä ja käytännöllinen, ja joka palvelee arjen tarpeita mutkattomasti. Avara ja valoisa asunto toimii paremmin kuin sokkelomainen pohjaratkaisu. Säilytystilaa on harvemmin liikaa, joten esimerkiksi vaatehuone on lähtökohtaisesti suuri plussa myös vuokramarkkinoilla. Lisäksi avokeittiö-olohuoneyhdistelmä on selkeä trendi, ja se on syrjäyttänyt erillisen keittiön. Yhteisten, avarien seurustelutilojen merkitys kasvaa myös selkeästi koko ajan. Lisäksi asunnon ominaisuudet asumismukavuuksineen, kuten esimerkiksi parveke, vaikuttavat selkeästi hakijan päätökseen vuokrata asunto.
8. Asunnon ikä ja tulevat remontit kiinnostavat vuokralaista
Asunnon ikä ja mahdolliset tulevat remontit kiinnostavat myös vuokralaista, sillä esimerkiksi putkiremontti ja julkisivuremontti vaikuttavat olennaisesti asumismukavuuteen. Vuokralainen voi myös pelätä, että asunnon vuokra nousee reilusti remontin jälkeen. Taloyhtiön isot remontit voivat karkottaa niitä vuokra-asunnon hakijoita, jotka etsivät itselleen pitkäaikaista kotia. Samaan aikaan kohde voi sopia mainiosti esimerkiksi lyhytaikaisempaa vuokra-asuntoa etsivälle.
9. Siisti asunto = siisti vuokralainen
L: Siistissä kunnossa oleva asunto on usein yhteydessä hyvään ja siistiin vuokralaiseen. Pienellä pintaremontilla voi saada merkittävän muutoksen asuntoon ja herättää hakijoiden kiinnostuksen. Materiaalivalinnoissa kannattaa panostaa kestäviin ja yksinkertaisiin materiaaleihin, sillä vuokra-asunnossa kallis design ei välttämättä palvele halutulla tavalla ja tuo toivottua korotusta vuokraan. Selkeät linjat ja ajattomat, neutraalit materiaalit toimivat parhaiten vuokramarkkinoilla, jolloin vuokralaisella on hyvä pohja lähteä sisustamaan asunto itselleen sopivaksi.
10. Pesukoneliitännät parantavat asunnon varustelua
Monelle nykypäivän asukkaille varsinkin astianpesukoneliitäntä on asunnossa ehdoton ja monen asunnon varusteluihin se jo kuuluukin. Vaikka taloyhtiöissä on usein yhteisessä käytössä oleva pesutupa, moni arvostaa myös, jos asunnossa on oma liitäntä pyykinpesukoneelle.