fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Näin koronavirus vaikuttaa asuntokauppaan

Asunnon myynti etenee koronaepidemiasta huolimatta

Moni asunnonomistaja pohtii, miten koronaepidemia vaikuttaa asuntokauppaan. Kannattaako nyt ostaa tai myydä asunto, vai olisiko parempi himmailla ja odottaa kriisin laantumista? Konkarivälittäjämme Pekka Keskitalo, Maija Hurmalainen ja Jukka-Pekka Bienek ovat yhtä mieltä: asunnon myynti ja ostaminen kannattaa, kriisistä huolimatta.

Koronavirusepidemia on lyhyessä ajassa saanut suomalaiset varpailleen, sillä epidemia vaikuttaa terveyden ohella myös monen suomalaisen talouteen. Yritykset ovat jo ilmoittaneet irtisanomisista ja lomautuksista. Monet pienyrittäjät ovat tiukoilla, kun suomalaiset ovat vetäytyneet koteihinsa ja kukkaron nyörit on vedetty tiukalle. Sijoittajan poskelle vierii vuoroin hikikarpalo, vuoroin kyynel, sillä sijoitussalkusta on sulanut sievoinen siivu. Myös asunnonomistajaa huolettaa, mitä asuntojen hinnoille tapahtuu.

Tässä blogikirjoituksessa pitkän linjan välittäjämme Pekka Keskitalo, Maija Hurmalainen ja Jukka-Pekka Bienek arvioivat asuntokauppaa nyt koronaepidemian aikana verrattuna vuoden 2008 talouskriisiin. Huomaathan myös, että lanseerasimme koronavirusepidemian ajaksi myös uuden palvelun, jossa saat asunnostasi hinta-arvion digitaalisesti ilman lähikontakteja ihmisiin. Lue lisää täältä.

Vuonna 2008 talouskriisi laittoi asuntokaupat jäihin

Vuoden 2008 finanssikriisin vaikutukset asuntokauppaan ovat vielä hyvin kiinteistönvälittäjiemme muistissa: pankit löivät rahahanat kiinni ja asuntokauppa tyrehtyi.

– Vuoden 2008 talouskriisin aikana pankit olivat supervarovaisia luoton myöntämisessä ja asuntojen hinnat laskivat. Asunnonostajat joutuivat käyttämään runsaasti esimerkiksi lisävakuuksia ostettavaan asuntoon tai kiinteistöön. Varsinkin hieman suurempien kaupunkien ja isojen taajamien ulkopuolella oli haastavaa saada kaupaksi hyvääkään asuntoa realistisella hinnalla. Vuonna 2008 vallitsi ostajan markkinat, Maija Hurmalainen sanoo.

– Finanssikriisi ajoittui vuosille 2007-2009 ja vaikutukset asuntokaupassa tuntuivat erittäin konkreettisesti syksyllä 2008, jolloin asuntokauppa pääkaupunkiseudulla pysähtyi kuin seinään. Kaupankäynti piristyi kuitenkin heti kevät-talvella 2009 ja jo saman vuoden keväällä oltiin palattu normaaliin asuntomarkkinaan, Pekka Keskitalo muistelee talouskriisin vaikutuksia asuntokauppaan.

Maija Hurmalainen muistuttaa, että vaikka elämme parhaillaan poikkeusaikaa, nyt ei ole talouskriisi, vaan epidemiakriisi, jolla on toki vaikutuksia myös talouteen.

– Mutta tästäkin noustaan kuin Fenix-lintu, Maija Hurmalainen uskoo.

Asuntokauppa käy, mutta hitaammin

Maija Hurmalainen ei ole huomannut, että asuntomarkkinoissa olisi tapahtunut koronaepidemian myötä heilahtelua puoleen tai toiseen.

– Varsinkin pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa asuntojen kysyntä on pysynyt suhteellisen normaalilla tasolla.
Samoilla linjoilla on Pekka Keskitalo.

– En usko pääkaupunkiseudun asuntojen hintatason pahemmin heilahtavan pandemian takia. Tietysti mikäli poikkeustilanne jatkuu yli puoli vuotta, saattaa tilanne muuttua ja arvot heilahdella enemmänkin.
Kiinteistönvälittäjämme ovat yhtä mieltä siitä, että kriisin aikana asuntojen myyntiajat voivat pidentyä, sillä asunnonostajat punnitsevat tarkkaan myös omaa talouttaan epidemian aikana ja sen jälkeen.

– Asiakkaat miettivät ehkä pidempään ostotarjouksen tekemistä. Asunnonostajien ostovoimaan vaikuttaa toki, miten yritykset selviävät epidemiasta ja tuleeko lomautuksia tai irtisanomisia, Hurmalainen sanoo.

Asunnonvaihtaja tekee hyvät kaupat epidemiasta huolimatta

Niille asunnonomistajille, jotka harkitsevat, kannattaako asunto laittaa myyntiin, välittäjillämme on yksimielinen viesti: asunnon myyminen kannattaa!

– Ostajia on koko ajan liikkeellä, eikä asumisen tarve katoa epidemian myötä minnekään, Maija Hurmalainen sanoo.
Myös Jukka-Pekka Bienek uskoo, että nyt on hyvä aika niin ostaa kuin myydäkin asunto.

– Asuntojen hinnat ovat kuin hississä; jos asuntojen hinnat laskevat, voi oman asunnon myyntihinta olla alhaisempi, mutta samaan aikaan myös uuden asunnon saa halvemmalla. Etenkin silloin, jos tarkoitus on vaihtaa omistusasunnosta toiseen kolmen kuukauden sisällä, asuntojen hinnoissa ei tapahdu suurta muutosta ja asunnonvaihtaja tekee hyvät kaupat.

Bienek muistelee asunnonostajien varovaisuutta toisen laskukauden aikana vuonna 2010.

– Monet muuttivat vuokralle ja odottivat, että asuntojen hinnat laskevat ennen asunnon ostamista. Todellisuudessa asuntojen hintojen laskusta saatu hyöty paloi vuokrakuluihin. Jos siis asut omistusasunnossa, kannattaa asunnon vaihto omistusasuntoon jatkossakin, Bienek summaa.

Kannamme kortemme kekoon koronaepidemian ehkäisemiseksi

Suhtaudumme kaikkien osapuolien turvallisuuteen vakavasti ja olemme muuttaneet toimintatapojamme koronavirusepidemian ajaksi. Emme toistaiseksi järjestä yleisnäyttöjä, vaan asunnoista kiinnostuneille järjestetään yksityisnäyttöjä. Yksityisnäytöissä kunnioitetaan viranomaissuosituksia muun muassa ylläpitämällä hyvää käsihygieniaa ja välttämällä tarpeetonta lähikontaktia.

Onko kotisi myynti ajankohtaista?

Elämäsi suurimpia kauppoja ei tarvitse tehdä yksin. Ota yhteyttä huippuvälittäjiimme ja kutsu meidät maksuttomalle arviointikäynnille tai pyydä arvio verkossa.

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.