fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Asunnon myynti vuokrattuna – näin teet sen oikein

Kuten jo aikaisemmassa kirjoituksessa totesimme, asuntoa ei kannata myydä itse. Asunto kannattaa myydä kiinteistönvälitysliikeen kautta, mutta miten vuokratun asunnon myynti eroaa ns. tavallisesta asunnon myynnistä, jossa asunto on tyhjä tai siinä asuu omistaja itse?

Asunnon myynti on hyvin yksinkertaisen ja vaivattoman oloinen prosessi. Tältä prosessin toki kuuluukin näyttää asiakkaalle, kun välitystyö tehdään oikein. Tästä syntyy kuitenkin illuusio, että asunnon välitys olisi helppoa ja vähän aikaa vievää. Todellisuudessa myynti hyvään hintaan on työlästä ja prosessissa on monia vaiheita arviokäynnistä kaupanteon ilmoituksiin saakka. Kun asunto on vuokrattu, mukana on luonnollisesti vuokralainen. Ja tarkemmin ottaen vuokralaisen oikeudet vuokrasopimuksen ja tätä koskevan lainsäädännön muodossa.

Arviokäynti vuokratussa kohteessa tapahtuu usein siten, että asuntosijoittaja pyytää välittäjää käymään asunnolla. Asuntosijoittaja antaa välittäjälle vuokralaisen numeron, kertoo vuokralaiselle, että välittäjä on yhteydessä ja sitten välittäjä sopii asunnon katselmuksen paikan päälle. Omistaja saa olla mukana, jos niin haluaa, mutta tämä ei ole pakollista. On tärkeää, että kiinteistönvälittäjä esittäytyy vuokralaiselle ja kohtelee tätä hyvin. Avaimena on kommunikaatio, jotta vuokralainen tietää, mitä tapahtuu. Vuokralaiselle on tärkeää painottaa, että vuokrasopimus jatkuu, vaikka asunto meneekin myyntiin. Vuokrasopimus jatkuu, vaikka asunto menisi kaupaksi. Moni vuokralainen luulee, että asunnosta on lähdettävä, jos asunto myydään. Tämä ei toki pidä paikkaansa.

Vuokratun kohteen myynti-ilmoituksessa hyvä välittäjä huomioi, että vuokralaisen yksityisyyttä kunnioitetaan. Ilmoituksessa ei tule näkyä vuokralaisen henkilökohtaista omaisuutta liiassa määrin. Vuokralaista on hyvä ohjeistaa ennen kuvausta piilottamaan kaiken sellaisen, jota ei halua, että myynti-ilmoituksessa (tai esittelyssä) näkyy. Asunnon myynti-ilmoituksessa on kahta koulukuntaa – toiset kertovat vuokran suuruuden ilmoituksessa, toiset piilottavat sen. Meidän mielestämme vuokra kuuluu kertoa reilusti etukäteen, onhan se yksi hyvin olennainen tekijä asuntoa myydessä.

Joskus vuokralainen vaatii saada olla mukana esittelyissä itse. Ehkä hän pelkää omaisuutensa puolesta tai ehkä hän pitää muuten epämukavana ajatusta, jossa vieraat ihmiset ovat hänen kotonaan. Hyvä kiinteistönvälittäjä kysyy vuokralaiselta hyvissä ajoin, milloin sopii tulla pitämään yksityis- tai yleisesittely. Painotamme, että vuokralaisen suuntaan tärkeintä on selkeä ja kohtelias kommunikointi, jossa vuokralaista kuunnellaan. Kun välittäjä kohtelee vuokralaista hyvin, vuokralainen haluaa yleensä tehdä mielellään yhteistyötä, jolloin asunnon myynti on helpompaa ja asunnosta saadaan parempi hinta.

Teknisesti vuokratun asunnon myynti ei juuri poikkea tyhjän tai omistajan asuman asunnon vuokrauksesta. Vuokratun asunnon myynnin ero sen sijaan on vapautumisessa. Vuokratun asunnon myynti tarkoittaa, että asunto vapautuu 3-6 kalenterikuukauden päästä siitä, kun asunnon omistaja ilmoittaa vuokralaiselle, että vuokrasopimus päättyy. Tämä tarkoittaa, että asuntoa itselleen kodiksi katsovat ihmiset eivät pääse muuttamaan heti, vaikka se olisi heidän toiveensa. Usein vuokralainen käyttää koko irtisanomisajan uuden asunnon etsimiseen ja luovuttaa asunnon vasta viimeisenä päivänä.

Mikäli olet pohtinut sijoitusasuntosi myyntiä ja vuokralainen sanoo vuokrasopimuksen irti, olisi tässä vaiheessa oiva paikka pyytää asunnon myynnin ammattilainen käymään. Myös osa asuntosijoittajista haluaa valita vuokralaisensa itse, joten tästäkin syystä asunnon myynti vuokrasuhteen päätyttyä voidaan nähdä hyvänä ideana.

Oli asuntosi sitten kotisi, tyhjä tai vuokrattu, me Neliöt Liikkuulla autamme sinua kaikissa asunnon myyntiin ja vuokraukseen liittyvissä asioissa.

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.