fbpx

Miten asunnon hinta määräytyy?

Kysynnästä ja tarjonnasta

Asunnon hinnan määrittävät kysyntä ja tarjonta. Kysyntäpuolella ovat asunnon ostajat. Tarjonnan puolella ovat asunnon myyjät. Toki, kaikilla asunnoilla ei ole hintaa ollenkaan. Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna totesi jo vuonna 2014, että Suomessa on noin miljoona omakotitaloa väärässä paikassa. Nämä talot ovat osittain sellaisia, joilla on vain käyttöarvo. Tämäkin johtuu toki asuntomarkkinasta, sillä kysyntäpuolta ei yksinkertaisesti ole olemassa. Asunnon hinnan määrittää siis kysyntä tai sen puute. Tarjontaa kyllä on.

Vastaavasti esimerkiksi Helsingin halutuimmilla asuinalueilla on tarjonnasta merkittävä puutetta. Esimerkiksi Lauttasaaressa ei ole aina myynnissä yhtäkään omakotitaloa, vaikka kyseisellä saarella on omakotitaloja ihan mukava määrä. Tällöin puuttuu tarjontalaita, jolloin asunto revitään käsistä, kun se saapuu järkevällä hinnalla markkinalle. Kysyntää kyllä on.

Mikä sitten määrittää yksittäisen asunnon hinnan?

Asunnon hinnan yksittäinen suurin tekijä on sijainti. Mitä parempi sijainti, sitä suurempi hinta. Asuntojen hintojen nousuhan perustuu ennen kaikkea maan arvon nousuun. Rakennukset vain rapistuvat.

Kerrostaloasunnon ollessa kyseessä hintaan vaikuttaa myös kerros. Mitä korkeammalla huoneisto on, sitä suurempi on asunnosta saatava hinta. Myös näkymä vaikuttaa merkittävästi toteutuvaan hintaan – mitä parempi näkymä, sen suurempi hinta.

Talon remonttitilanne vaikuttaa myös olennaisesti asunnon hintaan. Oli kyseessä sitten omakotitalokiinteistö tai taloyhtiö, mitä vähemmän remontteja on tulossa, sen suurempi on asunnon hinta.

Asunnon sisätiloista hintaan vaikuttavat eniten kylpyhuoneiden ja keittiön kunto. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että näiden remontointi vie eniten aikaa ja maksaa eniten. Olohuoneen ja makuuhuoneiden kunto sen sijaan ei vaikuta niin paljon, vaikka niilläkin on merkitystä.

Kirjoitimme aiemmin postauksen asunnon arvosta täällä.

Ostaja päättää hinnan

Ostaja päättää hinnan, sillä ostajalla on rahat. Myyjä asettaa kiinteistönvälittäjän avustuksella hinnan, mutta ostaja päättää, paljonko maksetaan. Mm. siksi asunnon hintapyyntö on asetettava realistiselle tasolle, jotta liian korkea hintapyyntö ei aja ostajia pois. Vastaavasti hyvä hintapyyntö houkuttelee ostajia paikalle sankoin joukoin. Jokainen koti on uniikki. Jokainen ostajataho on uniikki.

Lue tarjouskilpailusta täällä.

Miten asunnon hinta sitten oikeasti määräytyy?

Asunnon hinta on yksinkertaisesti se hinta, jonka yksittäinen taho on valmis kunakin hetkenä maksamaan asunnosta. Jos asunto ostetaan markkina-arvoon suhteessa alihintaan, on kyseessä alihintainen kauppa. Vastaavasti, jos asunto ostetaan markkina-arvoon suhteessa aavistuksenkin ylihintaan, on kyseessä ollut myyjälle hyvä kauppa. Kun haluat myydä asuntosi erinomaiseen hintaan, ota meihin yhteyttä, niin laitetaan neliöt liikkumaan.

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.