fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Asuntosijoittaminen vuonna 2022 – kannattaako nyt ostaa sijoitusasuntoja vai ei?

Tällä hetkellä moni asuntosijoittaja pohtii, onko nyt oikea aika ostaa sijoitusasunto. Mielessä pyörivät niin nousevat korot, inflaatio kuin yhtiövastikkeiden kustannuspaine. Onko nyt siis oikea aika ostaa sijoitusasunto?

Lyhyt vastaus kysymykseen: kyllä on. Pitkä vastaus kysymykseen, kyllä on, mutta ota huomioon ajan henki. Miten ajan henki otetaan asuntosijoittamisessa mukaan juuri nyt? Alle olemme koonneet ajatuksia niin käytännön tekemiseen kuin yleistä pohdintaa, joka auttaa välillisesti asioiden käytäntöön laittamisessa asuntosijoitustoiminnassasi.

Ole aina markkinassa mukana

Asuntosijoittaminen, jos ja kun puhumme nyt ns. osta, vuokraa, pidä -asuntosijoittamisesta, on pitkä peli. On myös hyvä muistaa, että riskejä on ilmassa aina. Lienee totta, että juuri tällä hetkellä, syksyn korvilla 2022, lienee enemmän kuin ajassa yleisesti. Ammattisijoittajat ovat aina markkinassa mukana. Jos jäät odottamaan parempia aikoja, asuntosalkkusi asuntomäärä ei kasva. Silti, mitä tahansa ei kannata ostaa, tietenkään, eikä millä tahansa ehdoilla.

Asuntosijoittaminen nousevien korkojen aikana

Asunnot liikkuvat nyt yleisesti heikommin kuin esimerkiksi vuosi sitten. Tämä on luonnollista, sillä asuntomarkkinakin on syklinen. On hyvä muistaa, että esimerkiksi viimeisen viiden vuoden aikana on ollut useita hetkiä, jolloin asuntokauppa on ollut hiljaisempaan vain ja ainoastaan vilkastuakseen kahden kvartaalin kuluttua uudelleen ilman sen kummallisempaa syytä. Myös tämä voi olla asioiden mahdollinen kulku seuraavan kuuden kuukauden kuluessa, mutta sitä ei kukaan tiedä varmaksi.

Kun korot nousevat, tee uutta sijoitusasuntoa laskiessasi laskelmasi perustuen sellaiseen korkoon, johon itse uskot korkojen parhaimmillaan nousevan. Katso tarjouslaskelmasi viimeinen rivi ja suunnittele tarjousstrategiasi sen mukaan. Jatka asuntojen ostamista samalla strategialla, johon olet sitoutunut. Kun laskelmassasi huomioon ottavat riskitekijät laskevat tekemiesi tarjousten euromääriä, tarjoat äärimmäisen todennäköisesti asunnoista järkevästi.

Markkinavuokran ottaminen huomioon tarjousta tehdessä

On yleisesti tiedossa, että sijoituskelpoisia asuntoja on rakennettu tietyillä maantieteellisillä alueilla enemmän kuin toisilla. Tämä on ainakin hetkellisesti aiheuttanut sen, että sijoitusasuntoja on tarjolla reilusti suhteessa vuokra-asuntojen kysyntään. Mikäli tarjoat sijoitusasunnosta v. 2022, jolloin markkinassa on muutenkin jännittyneisyyttä ilmassa, kannattanee perustaa laskelmasi todennäköisen markkinavuokran alahaarukan alarajaan. Sanotaan, että katsot sijoitusasuntoa hyvästä suurehkon kaupungin lähiöstä. Katsot Vuokraovesta, että vastaavien asuntojen vuokrapyynnit ovat luokkaa 400-495 e/kk. Kun vuokrapyynti on asetettu näissä osassa asuntoja liian ylös, asunto ei mene vuokralle. Mikä on se summa, johon sinun kannattaisi laskelmasi perustaa? Absoluuttisen oikeaa vastausta ei liene olemassa, mutta konservatiivinen tarjouslaskelma on hyvä perustaa esimerkiksi vuokratasoon 395 e/kk. Tällöin, kävi asuntomarkkinassa miten kävi, 395 e/kk täyttää kriteerisi ja olet turvassa – selviät asunnon hoitamiseen liittyvistä kuluista yli ajan helposti ja kassavirtakin on ainakin toivottavasti positiivinen.

“Haluaisinko omistaa tämän asunnon tällä hankintahinnalla, jos asuntomarkkinasta yleisesti häviää 30 % yhdessä yössä?”

Näkemyksemme mukaan tämä kysymys olisi hyvä ottaa huomioon markkinasta riippumatta, mutta jännittävämpinä aikoina kysymys on erityisen aiheellinen. Sijoitusasunto on omaisuuseränä varsin vakaa, sillä 390 e ilmestyy vuokranmaksutilillesi kerran kuussa riippumatta siitä, mitä asuntosi arvolle tapahtuu. Asunto on joka tapauksessa velaton asuntolainasi maturiteetin päätyttyä, joten kassavirrallisesti sillä ei ole merkitystä, miten kohdeasunnon arvo käyttäytyy. Vaikka toki tietysti asunnon arvolla on paljon merkitystä, kuten kaikki tietävät.

Onko nyt hyvä aika myydä sijoitusasunto?

Aina on hyvä aika ostaa ja myydä. Soita meille Neliöt Liikkuulle ja me hoidamme sijoitusasunnosta parhaan hinnan Sinun pankkitilillesi.

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.