fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Kuinka ottaa nykyinen maailmantilanne huomioon omaa kotia ostaessa juuri nyt?

Tätä kirjoittaessa syksyllä 2022 Suomea ja maailmaa koettelevat samanaikaisesti inflaatio, Ukrainan tilanne ja korkojen nousu. Tämän kirjoituksen lukeminen toivottavasti poistaa maailman tilanteeseen liittyviä huolia perustellusti. Huolien poistaminen huonoilla perusteilla sen sijaan taas ei olisi hyvä asia.

Inflaation laukatessa on hyvä muistaa, että inflaatio syö velkaa pois. Historiallisesti tarkasteltuna inflaatio on ollut velallisen ystävä ja talletusten vihollinen. Jos ostopäätöstä tehdessä jää inflaation vuoksi odottelemaan, se ei useinkaan ole ollut hyvä juttu. Kiinteistöt ja yleisesti kiinteä omaisuus ovat olleet varallisuuden turva rahan arvon heikentyessä.

Ukrainan tilanne vaikuttaa etenkin raaka-aineisiin, mm. teräksen tuotantoon koko Euroopassa. Teräksen tuotannossa on täten, ainakin toivottavasti tilapäinen, tarjontaa rajoittava tekijä, jolloin voidaan melkoisella todennäköisyydellä nähdä, että rakentaminen tulee kallistumaan. Rakentamisen kallistuminen tarkoittaa, että uudiskohteiden rakentaminen maksaa enemmän. Tämä asettaa painetta uudiskohteiden hinnoittelulle, mikä uudiskohteen ostajan kannalta tarkoittaa, että odottelu ei välttämättä kannata.

Korot ovat edelleen historiallisen alhaalla, vaikka ovatkin nousseet. Nousevien korkojen aikana pankista on hyvä pyytää kiinteähintainen korkotarjous ja korkoputkitarjous. Mikäli tarjous on hyvä, nämä ovat oivia pankkien tarjoamia vakuutustuotteita korkoriskin rajaamiseksi pois omista murheista.

On hyvä muistaa, että esimerkiksi vuonna 2015 markkinaromahdusta pelännyt asunnon ostaja, joka kertoo ostavansa asunnon Helsingin keskustasta, kun asuntojen hinnat laskevat, on esimerkiksi Helsingissä jäänyt paitsi noin 38 % nimellisarvonnoususta. Odottavalle asuntojen hintojen nousu on historiallisesti ollut myrkkyä. Tietysti aina voi yrittää ennakoida romahdusta, mutta on äärimmäisen todennäköistä, että yksilö ei tässä ennakoinnissa onnistu. Vaihtoehtoiskustannuksena on kuitenkin asuntojen arvonnousu. Toki, tämä vaatii, että asunto sijaitsee arvonnousulle potentiaalisella paikalla.

Jos olisit ostanut asunnon, kun asuntomarkkina oli tulikuuma, olisit todennäköisesti joutunut kilpailemaan asunnosta monen ostajan kanssa. Tällä hetkellä asuntokauppa käy ainakin hetkellisesti aavistuksen hitaampana, mikä tarkoittaa, että potentiaalisia ostajiakin on vähemmän. Tämä tarkoittaa, että sinun ei välttämättä tarvitse kilpailla muiden ostajien kanssa – ainoana ostajana, kun on paljon mukavampi ostaa.

Mikäli asunnon osto tai myynti on sinulle ajankohtaista, me Neliöt Liikkuulla palvelemme sinua mielellämme ja pohdimme kanssasi, mitä juuri sinun tilanteessasi on järkevintä tehdä asuntoasioiden suhteen. Tutustu välittäjiimme täällä.

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.