fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Kuinka korkojen nousu vaikuttaa asuntomarkkinaan käytännössä?

Asuntolainan kokonaiserä määräytyy käytännössä kahdesta erästä: lyhennyksestä ja korosta. Kun korko nousee, kokonaiserä nousee, jolloin asumiskustannukset nousevat. Kun asumiskustannukset nousevat, asunnoista tarjotaan lähtökohtaisesti vähemmän sekä määrällisesti että euromääräisesti.

Euroopan talous- ja rahaliitto (EMU) määrittää ohjauskoron, jolla on välillinen, mutta kuitenkin suora vaikutus asuntojen korkoihin Euribor-korkojen kautta. Korkojen nousu johtuu siis Euroopan Keskuspankin (EKP) päätöksestä nostaa korkoja. Korkoja on nostettu, jotta saataisiin inflaatiota hillittyä.

Korot ovat olleet historiallisen matalalla tasolla viimeiset vuodet, nollalla tai pakkasella. Ohjauskorko on ollut nollassa ja 12 kk Euribor, johon on sidottu suurin osa suomalaisista vaihtuvakorkoisista asuntolainoista, on ollut miinuksella. Käytännössä korko on kuitenkin ollut nollassa tai lähellä nollaa ja korko on muodostunut pelkästä marginaalista. (Ohjauskorko ja Euribor 12 kk nähtävissä täällä.)

12 kuukauden Euribor on ollut 4.11.2022 tasolla 2,794. Täten emme voi sanoa, että korot olisivat korkealla. Korot ovat toki varmasti korkeammalla kuin ne ovat olleet edeltävät vuodet. Silti mistään merkittävästä korkojen absoluuttisesta noususta ei voida puhua. Suhteellinen nousu sen sijaan on ollut rajua, mutta korkoja maksetaan absoluuttisesssa rahassa, ei suhteellisessa.

Ehkä kaikkein olennaisinta korkokeskustelussa on, mihin tasoon korko asettuu tulevaisuudessa. Vakavasti otettavat asiantuntijat ovat sanoneet, että korko tulisi asettumaan noin 3 % tuntumaan, mutta tämän on kaikki spekulaatiota ja Neliöt Liikkuu ei ota kantaa ennustamalla tulevaisuutta. Kun uusi korkotaso on määritelty ja asunnon ostaja tietää melkoisella varmuudella, paljonko korko tulee normaalisti olemaan, asuntokauppa tulee vilkastumaan todennäköisesti merkittävästi eli palannee normaalille tasolle.

On myös hyvä muistaa, kun lehdet kirjoittavat spektaakkelimaisia otsikkoja asuntokaupan hyytymisestä, se ei ole koko totuus. Esimerkiksi usein vertailuvuotena kuluvaan vuoteen käytetään edellistä vuotta. Tässä tapauksessa täten vuotta 2022 verrataan vuoteen 2021. On hyvä muistaa, että vertailuvuosi oli erittäin vilkas asuntokauppavuosi, jolloin vuosi 2022 näyttää heikommalta kuin se todellisuudessa on.

Näyttää siltä, että asuntomarkkinoilla on menossa aivan normaali ilmiö, jossa ylimääräisiä tyhjiä otetaan arvostuksista pois. Tällä kertaa se tapahtuu mm. korkojen nousun kautta. Asuntokauppa käy edelleen Neliöt Liikkuulla hyvin eli mikäli olet pohtinut asuntosi myyntiä, soita meille jo tänään. Me palvelemme Sinua.


Tutustu välittäjiimme täällä ja ota yhteyttä. 

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.