fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Tätä et tiennyt uudiskohteen siirtosopimuksen kaupasta

Mikä on siirtosopimus? Siirtosopimuksella tarkoitetaan uudiskohteen kauppaa, jossa asunto myydään ensimmäiseltä omistajalta (ei rakennuttaja) toiselle omistajalle ennen kuin osakekirjat on painettu / asunto-osakeyhtiö on luovutettu asuttavaksi. RS-kauppakirjaan tehdään liitteeksi siirtosopimus, jossa määritellään siirtohinta ja todetaan uudiskohteen asiakirjanipun oikeuksineen ja velvollisuuksineen siirtyneen ostajalle.

Miten sopimus eroaa ns. tavallisesta kaupasta? Normaalissa käytetyn asunnon ja uudiskohteen kaupassa, jossa osakekirja vaihtaa omistajaa, tehdään kauppakirja, jonka mukana siirtyvät oikeudet ja velvoitteet. Siirtosopimuskaupassa kauppakirjan tilalla on n. 1-2 sivun pituinen siirtosopimus. Eroja on muitakin, mutta tämä on ehdottomasti olennaisin ero.

Asia, jota et välttämättä tiennyt siirtosopimuksen kaupasta, liittyy varainsiirtoveroon. Jos Neliöt Liikkuun välittäjä istuisi kanssasi kahvipöytään ja kysyisi, miten siirtosopimuksen kaupassa varainsiirtovero määräytyy, osaisitko vastata? Ehkä, ehkä et. Joka tapauksessa siirtosopimuskaupan verotus menee seuraavasti.

  • Asunnon 1. omistaja maksaa varainsiirtoveron koko kauppahinnasta (ei velkaosuuksista), mukaanlukien vielä maksamattomat erät.
  • Asunnon 2. omistaja eli siirronsaaja maksaa varainsiirtoveron koko kauppahinnasta sekä velkaosuudesta eli yhteensä koko velattomasta kauppahinnasta.

Varainsiirtovero on tässä yhteydessä siinä määrin hämäävä termi, että tosiasiallisesti irtaimia varoja ei siirry, sillä kyseessä on siirtosopimus, joka on vain paperi, joka oikeuttaa RS-kauppakirjan liitteineen mukaiseen kaupan loppuunpäättämiseen. 1. omistaja maksaa varainsiirtoveroa myös viimeisestä kauppahinnan maksuerästä/-eristä, vaikka hän ei olisi niitä vielä edes ehtinyt maksaa. Erikoista? Kyllä, mutta sellainen on Suomen verottaja.

Mikäli asia kiinnostaa enemmän, löytyy verottajan virallinen vero-ohje osoitteesta vero.fi -> Syventävät vero-ohjeet -> Varainsiirtovero -> Varainsiirtovero arvopapereiden luovutuksessa -> kohta 3.5. Myös tästä linkistä klikkaamalla pääset suoraan kyseiseen kohtaan vero-ohjeissa.

Mikäli olet aikeissa myydä siirtosopimuksella uudiskohteesi, soita meille Neliöt Liikkuulle, niin myykäämme uudiskohteesi yhdessä parhaaseen mahdolliseen hintaan. Mikäli emme saa asuntoa myytyä, ovat kaikki myynnin kustannukset Sinulle nolla euroa eli me kannamme koko asunnon myynnistä aiheutuvan riskin puolestasi toimeksiantosopimuksen osalta. Tutustu välittäjiimme täällä ja ota yhteyttä. 

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.