fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Asunnon hintapyynnön merkitys vuonna 2023 – tämä sinun on tiedettävä

Vuoden 2023 toukokuussa asuntokauppa käy oikeasti hyvin. Miksi? Sillä oikein hinnoitellut asunnot käyvät kaupaksi. Iltalehden uutisen mukaan asuntojen hintapyynnöt ovat noin 10–15 % yli sen, mitä asunnon ostajat ovat niistä valmiita maksamaan. Laskemalla asunnon hintapyynnön oikeaan tasoon, saat asuntosi kaupaksi.

Yksinkertaisella matematiikalla tämä tarkoittaa seuraavaa: 330.000 euron asunto ei mene kaupaksi hintapyynnöllä 363.000 tai 379.000. Asuntokaupan tekijällä on usein puolueellisuus liittyen asuntokaupan psykologiaan: omaa itseä pidetään ylivertaisena myyjänä ja ostajana. Tässä nimenomaan oman nykyisen kodin ostajaa aliarvioidaan. “Omasta 330.000 euron asunnostani voin hyvin pyytää 363.000 ja kyllä joku tollo sen siitä ostaa.” on hyvin väärää ajattelua vuonna 2023. Esimerkiksi 2020-luvun taitteessa hulluina vuosina voi olla, että tämä oli paikoitellen totta. Silloin asunnot vietiin käsistä ja asuntonäyttöjen eteiset näyttivät enemmän kenkäkaupoilta kuin yksityisten ihmisten kodeilta. Vuonna 2023 tilanne on eri.

Tosiasiassa ihminen, joka ostaa kallista asuntoa, on fiksu ihminen, joka pohtii asunnon ostoaan analyyttisesti. Ja vaikka hän ei pohtisi asuntoaan analyyttisesti vaan menisi fiiliksen mukaan, hänen lähipiirissään joku laittaa jarrua, kun näkee asunnon hintapyynnön olevan yli. Jo ilman tilastoja ostaja muodostaa helposti käsityksen asuntojen oikeasta arvosta, kun hän avaa asuntoportaalin esimerkiksi 5 kertaa viikossa samalla haulla.

Kuinka asunnosta sitten saadaan paras mahdollinen hinta? Paradoksaalisesti paras mahdollinen hinta saadaan, kun 330.000 euron asunnon hintapyynnöksi asetetaan esimerkiksi 329.000–335.000. Tällöin asunnosta syntyy kilpailua, jolloin välittäjä pääsee tekemään myyntityötä; tyylikkäästi huudattamaan tarjouksia ja pelaamaan ostajien kanssa peliä: kuka saa asunnon. Vastaavasti asunnon hintapyynnön ollessa 363.000 saa välittäjä olla ensinäytöllä yksin, jolloin myyntityötä ei voi tehdä. Edes Suomen paras kiinteistönvälittäjä ei saa asuntoa myytyä, mikäli asunnon hintapyyntö on asetettu markkinaan nähden aivan liian ylös.

Vuonna 2023 oikean hintapyynnön asettaja on tässä kovan kysynnän markkinassa kuningas. Kysyntä ei vain ole niin kovaa, että se kestäisi 10–15 % ylihinnoittelun suhteessa markkinahintaan. On myös hyvä muistaa, että ostaja ei tee tarjousta, jos hintapyyntö on liian suuri, sillä hänen mielestään edes neuvottelu ei kannata eikä muutenkaan halua loukata asunnon myyjää/välittäjää “ala-arvoisella tarjouksella”.

Soita meille, niin katsotaan asunnollesi paras mahdollinen myyntihinta ja -strategia. Me palvelemme Sinua.

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.