fbpx

Rive on nyt osa Neliöt Liikkuu perhettä.

Lue lisää

Tee näin, kun inflaatio jyllää

Inflaatio johtuu siitä, että keskupankit painavat rahaa. Tai toki tänä päivänä rahaa ei varsinaisesti paineta, toki tehdään sitäkin, mutta se luodaan tyhjästä digitaalisesti. Kun tämä raha päätyy kiertoon, syntyy inflaatiota. Inflaatiotahan ei synny, mikäli raha makaisi tylsistyneenä pankkitilillä.

Tilastokeskuksen mukaan lokakuun 2022 inflaatio oli 8,3%. Yksinkertaisella matematiikalla tämä tarkoittaa, että 10.000,00 euron pankkitilin saldosta hävisi laskennallisesti 830 euron arvosta ostovoimaa. Kuinka sitten voit ottaa inflaatiosta kaiken irti ja välttää inflaation aiheuttamat pankkitilitappiot? Laita raha kiinni johonkin, joka säilyttää arvonsa ja mielellään jopa nostaa sitä.

Inflaation aikaan ei ole hyvä jäädä odottamaan parempia aikoja. Tai ainakaan historiallisesti ei ole ollut hyvä aika jäädä odottelemaan. Miksi? Siksi, että inflaatio kestää yleensä merkittävästi pidempään kuin ekonomistit ounastelevat. Vastaavasti deflaatio eli yleinen hintatasojen lasku ei fiat-järjestelmissä historiallisesti ole ollut realistinen vaihtoehto. Kun hinnat kerran nousevat, hintatason nousu on yleensä tullut jäädäkseen.

Mihin sitten laittaisit rahat kiinni? Tee kaikki hankinnat, jotka olisit tehnyt muutenkin. Tee esimerkiksi kotisi hankinnat valmiiksi: osta pitkään harkitsemasi ilmalämpöpumppu, asenna parvekelasit, tee keittiöremontti jne. Mikäli teet nämä ostokset kuitenkin, ne kannattanee tehdä tänään, sillä tänä vuonna, mikäli Tilastokeskuksen tilastoihin on uskominen, on ihan todennäköistä, että kyseiset kodin perusparannukset maksavat sinulle esimerkiksi 8,3 % enemmän kuin viime vuonna.

Mennyt ei ole tae tulevasta, mutta historiallisesti inflaatiossa odottamaan jääneet ovat olleet häviäjiä. Luonnollisesti, Neliöt Liikkuu ei tiedä, mitä kenenkin kannattaa rahoilleen tehdä tai olla tekemättä. Tämän tai muidenkaan sivuiltamme löytyvien blogien ohjeiden noudattamisesta tai noudattamatta jättämisestä vastaa Lukija itse. Yhdestä asiasta kuitenkin olemme varmoja. Kun asunnon myynti on ajankohtaista, soita meille. Me palvelemme Sinua.

Tutustu välittäjiimme täällä.

Yhteydenotto

Tavoitat meidät numerosta 010 248 1600 tai alla olevalla lomakkeella.